Neem direct contact op: 0229 70 60 10

BHV Centrale in het Noord-Hollands Dagblad, Brand in de operatiekamer

fotokrant
Zie onderstaand het artikel waarbij BHV Centrale in samenwerking met het Dijklander Ziekenhuis ontruimingsoefeningen heeft uitgevoerd:

Alarm! Brand in de operatiekamer van het Dijklander Ziekenhuis

Pieter ligt door een val met zijn scooter met een open beenbreuk op de operatiekamer van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Door een ruggenprik voelt hij gelukkig geen pijn. Maar als hij plots rook ziet slaat de schrik hem om het hart. ,,Brand! Ik wil weg. Help!’’, schreeuwt de geschrokken patiënt.

Anesthesist-assistent Johan Kappelhof reageert verbazend snel. Eerst kijkt hij waar de rook vandaan komt en besluit dan dat er onmiddellijk geëvacueerd moet worden. Ok-assistent Femmy Slange heeft al alarm geslagen, de bewaking is onderweg.

Maar daarop wordt niet gewacht. De kermende Pieter wordt even gerustgesteld en dan zonder pardon samen met de beide andere assistenten Muriel Peerdeman en Miranda Dekker opgepakt en op de grond gelegd.

Door de brand is ook het licht op de operatiekamer uitgevallen. Iets wat eigenlijk niet mag gebeuren, want daarvoor beschikt het ziekenhuis over noodaggregaten. Voordat Pieter het weet wordt hij door het viertal al op zijn operatiekleedje naar buiten gesleept.

 

Treuzelen

Spontaan begint BHV-instructeur André Maas te klappen. ,,Prima ontruiming, precies zoals het hoort. Niet treuzelen, maar direct jezelf en de patiënt in veiligheid brengen. Niet schrikken dat het licht uitgaat, wat niet mag kunnen. Maar helaas kan een aggregaat wel eens niet opstarten. Daarom hebben we dat ook bij deze oefening maar ingepast.’’

Steeds worden nieuwe groepjes de operatiekamer ingestuurd waarna het zelfde drama zich opnieuw afspeelt: rook, een patiënt die in paniek raakt en dan valt het licht uit. Wat doe je?

Alle 250 mensen die op de ok van het Dijklander werken moeten verplicht de oefening volgen. Van chirurg tot logistiek medewerker. En niet bij ieder groepje gaat het gesmeerd. Het evacueren van de patiënt neemt soms nogal wat tijd in beslag.

De meeste halen elders eerst een onderstel om de operatietafel te kunnen verrijden, waarmee kostbare minuten verloren gaan. Sommigen vergeten de schreeuwende Pieter gerust te stellen en geven onderling niet helder aan wat ze doen. Of vergeten de zuurstof uit te schakelen waardoor een echte brand stevig kan worden opgestookt.

Instructeur Maas van BHV Centrale in Zwaag is gespecialiseerd in dit soort trainingen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Waar het ok-personeel vooral erg kritisch op de eigen fouten is, wijst hij ook op de goede zaken. En dat de cursisten vooral begaan zijn met de patiënt en minder op de brand letten, vindt hij niet vreemd. Dus dat een van operatie-assistenten eerst de wond wil afdekken is normaal.

,,Jullie zijn er nu eenmaal voor de patiënt, maar hij heeft een ruggenprik gehad en die wond kun je ook op de vloer in de gang wel dichtmaken. Bij een brand op een ok gaat het om snel evacueren’’, benadrukt Maas.

Hoofd-BHV Simone Kraaipoel van het Dijklander Ziekenhuis is tevreden. ,,Er ging zo nu en dan wat mis en dat moet ook. Daarvan leer je. Belangrijk is iedereen durfde te handelen. Een dergelijke oefening op de ok is overigens nogal complex omdat het een steriele omgeving is. Zoiets wordt ook maanden van te voren ingepland. Buiten brandjes blussen hoort er ook bij, maar dat is heel wat anders dan een operatiekamer ontruimen.’’

Bron: Noord-Hollands Dagblad, Michiel Snik 14-05-2019 21.03 uur